Energia i instal·lacionsMedi ambient

Catalunya. El camí de la transformació verda.

En data 20-10-2021, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, han presentat en una conferència conjunta, amb el títol “Compromís 2030, horitzó 2050”, el full de ruta per accelerar la transició energètica a Catalunya.

Com a punt d’inici d’aquesta acceleració de la transició energètica a Catalunya, el Govern modificarà la setmana vinent el Decret de les renovables ( Llei 16/2019), que regula el desplegament de les instal·lacions eòliques i fotovoltaiques.

El nou Decret Llei introdueix criteris de priorització per fomentar l’autoconsum i prioritzar el tràmit dels projectes que connectin a mitja tensió o siguin inferiors a 5MW, per ser coherents amb el model de transició energètica distribuïda i democràtica.

Alhora, la proposta de modificació pretén posar les bases per a cohesionar territorialment el model energètic. La modificació deixa enrere el model actual on els projectes es presentaven sense cap coneixement dels propietaris dels terrenys i dels Ajuntaments, i introdueix l’obligatorietat de presentar l’acord del 50% de la superfície ocupada. El decret també introdueix l’obligatorietat d’acreditar l’oferta de la participació de com a mínim el 20% del projecte a població i administració.

Finalment, mentre que l’anterior decret llei era aplicable únicament a sols no urbanitzables, el nou decret augmenta la disponibilitat de sol en afegir els sols urbanitzables, tant els desenvolupats com els no desenvolupats.

Sobre l'Autor

Sóc gestora de continguts digitals i especialista en normativa. Enginyers Industrials de Catalunya

Comentaris