Medi ambientServeis, comerç i consum

» Reglament sobre disseny ecològic per a productes sostenibles.

El 18-07-2024 va entrar en vigor el Reglament UE 2024/1781 sobre disseny ecològic per a productes sostenibles.

Aquest Reglament té com a objecte millorar significativament la circularitat, el rendiment energètic i altres aspectes de sostenibilitat mediambiental dels productes comercialitzats al mercat de la UE.

D’aquesta manera, es farà un pas important cap a una millor protecció del nostre planeta, el foment de models de negoci més sostenibles i el reforçament de la competitivitat i la resiliència generals de l’economia de la UE.

És probable que un producte sostenible mostri una o més de les característiques següents:
• Utilitza menys energia
• Dura més temps
• Es pot reparar fàcilment
• Les peces es poden desmuntar i utilitzar fàcilment
• Conté menys substàncies preocupants
• Es pot reciclar fàcilment
• Conté més contingut reciclat
• Té una petjada de carboni i ambiental més petita al llarg del seu cicle de vida

La disposició substitueix la Directiva 2009/125/CE sobre disseny ecològic i estableix un marc per establir requisits de disseny ecològic en grups de productes específics.

El Reglament també conté una sèrie d’altres noves mesures:

Passaport Digital de Productes (PDP)

És una targeta d’identitat digital per a productes, components i materials, que emmagatzemarà informació rellevant per donar suport a la sostenibilitat dels productes, promoure’n la circularitat i enfortir el compliment legal.

Aquesta informació serà accessible electrònicament, cosa que facilitarà als consumidors, fabricants i autoritats prendre decisions més informades relacionades amb la sostenibilitat, la circularitat i el compliment normatiu. Permetrà a les autoritats duaneres realitzar controls automàtics sobre l’existència i l’autenticitat dels PDP dels productes importats.

La Comissió identificarà la informació que s’inclourà al PDP i dependrà del producte específic en qüestió. Aquesta informació pot incloure:
• Rendiment tècnic del producte
• Materials i els seus orígens
• Activitats de reparació
• Capacitats de reciclatge
• Impactes ambientals del cicle de vida

Normes per fer front a la destrucció de productes de consum no venuts

A la UE, molts productes no venuts es destrueixen sense més ni més, una pràctica que malgasta recursos valuosos. Per primera vegada a la UE, la disposició introdueix mesures per abordar aquesta pràctica, introduint una prohibició de la destrucció de productes tèxtils i calçat no venuts, i obrint la via per a prohibicions similars a altres sectors, si l’evidència demostra que són necessàries.

Exigirà que les empreses grans i, en última instància, les mitjanes de tots els sectors de productes divulguin informació anual al seu lloc web, com ara el nombre i el pes dels productes que rebutgen, així com les seves raons per fer-ho.

Contractació Pública Verda

La UE gasta al voltant d’1,8 bilions d’euros per comprar obres, béns i serveis. Contribuirà a orientar aquests fons en una direcció més sostenible, ja que permet que s’estableixin criteris obligatoris de contractació pública ecològica per a les autoritats de la UE que adquireixin els productes que regularà.

Això té el potencial d’impulsar significativament la demanda de productes sostenibles, cosa que alhora incentivarà encara més les empreses a invertir en aquest àmbit.

Sobre l'Autor

Sóc gestora de continguts digitals i especialista en normativa. Enginyers Industrials de Catalunya

Comentaris