El Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico sotmet a consulta pública prèvia el projecte de Reial decret pel qual es modifica el Reial decret 1027/2007 pel qual s’aprova el Reglament d’instal·lacions tèrmiques en els edificis (RITE).
Amb la recent aprovació de la Directiva UE 2024/1275 relativa a l’eficiència energètica dels edificis; i de la Directiva UE 2023/2413 que modifica la Directiva UE 2018/2001, el Reglament UE 2018/1999 i la Directiva 98/70/CE pel que fa a la promoció de l’energia procedent de fonts renovables i es deroga la Directiva UE 2015/652 es fa necessària la transposició al nostre ordenament jurídic de les novetats introduïdes per ambdues disposicions
Els objectius bàsics del projecte de Reial Decret són la modificació del Reglament de les Instal·lacions Tèrmiques dels Edificis per a:
• Ampliar i facilitar el seu àmbit d’aplicació i, si escau, introduir requisits associats a les instal·lacions existents.
• Revisar els valors mínims d’eficiència energètica dels sistemes de calefacció, refrigeració, ventilació i aigua calenta sanitària, així com revisar els requisits relacionats amb la qualitat ambiental interior.
• Incorporar els requisits associats a l’ús d’energies renovables, i fomentar l’emmagatzematge d’energia, l’ús d’energia residual, l’ús de sistemes de calefacció a baixa temperatura i les tecnologies més eficients.
• Incorporar les noves obligacions associades al sistema d’inspeccions i experts independents i revisar l’esquema vigent per millorar-ne el funcionament.
• Revisar i introduir nous requisits relacionats amb la informació, la digitalització i l’accessibilitat.
A més, es plantegen diverses preguntes per demanar informació sobre com adaptar el RITE per optimitzar l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables als edificis. Les preguntes són les següents:
1. Com s’hauria d’adaptar el RITE per optimitzar la millora de l’eficiència energètica a tot el parc edificatori?
2. Quins factors relacionats amb les instal·lacions s’han de considerar per garantir el màxim aprofitament de les energies renovables als edificis?
3. Com considera que s’han d’adaptar els objectius d’integració d’energies renovables en edificis recollits a les Directives 2024/1275 i 2023/2413 esmentades?
4. Com considera que s’han d’incloure al RITE els nous requisits d’eficiència energètica dels sistemes de calefacció, refrigeració, ventilació i aigua calenta sanitària i qualitat ambiental interior recollits a l’esmentada Directiva 2024/1275?
5. Com s’han de tenir en compte al RITE les instal·lacions existents?
6. Quines modificacions considereu necessàries per actualitzar el règim d’inspecció de RITE existent?
7. Quines modificacions considereu necessàries per millorar la informació disponible als usuaris i titulars dels edificis en relació amb l’eficiència energètica i ús d’energies renovables?
8. Quins aspectes de seguretat, confort i qualitat interior proposaria per garantir la resiliència i l’adaptació al canvi climàtic dels edificis, considerant l’àmbit de les instal·lacions tècniques?
Les propostes s’han de presentar a través del formulari habilitat i només es consideraran aquelles respostes que estiguin correctament identificades. En cas de problemes tècnics, podeu contactar a través de la bústia corporativa bzn-SGEFE@miteco.es indicant a l’assumpte: «Reglament d’Instal·lacions Tècniques en Edificis».
El termini per presentar al·legacions finalitza el 18-04-2025.
Comentaris