Empreses i professionalsEnergia i instal·lacionsSeguretat industrial i enginyeria

» Projecte de Reial Decret en matèria de seguretat industrial – Professionals

El Ministeri d’Indústria i Turisme sotmet al tràmit d’audiència i informació pública el Projecte de Reial Decret pel qual es modifiquen diverses normes reglamentàries en matèria de seguretat industrial.

Aquest projecte de RD revisa els requisits de contractació de professionals habilitats i tècnics competents per a les empreses mantenidores/instal·ladores de les següents tipologies d’instal·lacions: baixa tensió, grues torre, productes petrolífers líquids, combustibles gasosos, alta tensió, protecció contra incendis, frigorífiques, equips a pressió i ascensors.

El Ministeri, com a mesura per garantir la seguretat de les instal·lacions, requeria mitjançant RD 298/2021 que les empreses mantenidores/instal·ladores tinguessin contractats en plantilla i a jornada completa tant als professionals habilitats com als tècnics competents.

Aquesta obligació va crear una certa controvèrsia al sector, el qual va denunciar la seva legalitat a la CNMC i a la Unió Europea.

La CNMC va emetre un dictamen de caràcter consultiu. Segons el dictamen, el requeriment de contracte a jornada complerta va en contra de la directiva europea de serveis.

El maig 2024 la Comissió Europea va emetre un dictamen vinculant segons el qual el requeriment de contractació de professionals habilitats i tècnics competents a jornada completa vulnera la llibertat de mercat, i no es troba justificat per raó d’interès general. Per tant, s’obliga a l’estat espanyol a corregir la desviació.

Donada la situació, el Ministeri proposa el següent Text del Projecte de Reial Decret (https://industria.gob.es/_layouts/15/HttpHandlerParticipacionPublicaAnexos.ashx?k=69518)

El termini per presentar al·legacions finalitza el 20-09-2024 i s’han de remetre a l’adreça de correu: participacion_csegind@mintur.es indicant a l’assumpte: “Audiencia RD Instaladores 2024”. Les al·legacions s’han de presentar utilitzant el model de document per la presentació d’al·legacions

Més información sobre el tràmit: https://industria.gob.es/es-es/participacion_publica/Paginas/DetalleParticipacionPublica.aspx?k=682

Sobre l'Autor

Sóc enginyera industrial i especialista en legislació tècnica. Enginyers Industrials de Catalunya.

Comentaris